MENU
Blog

Blog

‘Flexibel uitvoeren’ in de Grotestraat: onze specialiteit

‘Flexibel uitvoeren’ in de Grotestraat: onze specialiteit

10 juli 2018
DOOR TON DERKS

Wat er naar boven wordt gehaald is van onschatbare waarde voor de lokale geschiedenis. Maar de archeologische vondsten uit het Romeinse rijk die worden gedaan bij de herinrichting van de Grotestraat in Cuijk maken het werk aan deze populaire winkelstraat voor ons een flinke uitdaging. Toch lukt het ons om samen met de archeologen en de gemeente hier goed mee om te gaan.

In de oorspronkelijke opleverdatum, maart 2018, was al rekening gehouden met het feit dat de straat zoals we dat noemen  ‘archeologisch verdacht’ is. Daarom hebben we het werk in kleinere fases dan gebruikelijk opgedeeld. De vondsten die worden gedaan zijn echter veel talrijker en waardevoller dan gedacht, en de vertraging is veel groter dan we vooraf konden inschatten.

Sterker nog: we hebben het werk zelfs stilgelegd tot na de Cuijkse kermis in september, om ruimte te maken voor terrassen en ook de Nijmeegse Vierdaagse. Hierbij komt onze specialiteit om de hoek kijken, onze flexibiliteit. Het voordeel is  dat we een regionale partij zijn en veel projecten in de buurt hebben lopen. Het personeel van ons dat door de archeologische vondsten niet aan de slag kan op de Grotestraat, kunnen we relatief makkelijk elders inzetten.

Dat er zoveel vertraging is, vinden we soms best lastig: als techneut wil je meters maken. Maar we begrijpen dat het in het belang van de archeologie niet anders kan en zorgen voor een oplossing. Ik ben trots hoe ons personeel met deze situatie omgaat.